Madonna zong het in al 1984: “living in a material world”. Nu verschijnt de Queen of Pop voornamelijk op ‘red carpets’, maar ook zij zal het materiaal waar het rode lopertje van is gemaakt uiterst belangrijk vinden. Het mooie is namelijk dat elk materiaal weer verschillende eigenschappen heeft en daarmee een vloerkleed uniek maakt. Daarom verdient elk materiaal een kleine lofzang waarin de meest typerende karaktertrekken worden benoemd. Ben jij ook benieuwd naar de verschillende materialen vloerkleden? Lees dan snel verder!
Om te beginnen, het pure en duurzame materiaal wol. Het vergaren van het mooiste, sterkste en kwalitatief beste product begint bij het schaap zelf. Zo leveren schapen die hoog in de bergen leven een unieke soort wol die een bepaalde glans over zich heen heeft. Om warm te blijven, kweken deze schapen namelijk een extra vetlaagje rondom hun huid. Dit zorgt ervoor dat het gehalte aan de zogenoemde lanoline in hun huid hoger wordt, waardoor wol minder stug is en meer glimt. Daarnaast is de wol die afkomstig is van schapen die worden geschoren in de herfst, kwalitatief het beste. Bovendien onderscheidt de wol die rondom de hals groeit zich van de rest van het lijfje en leent zich door de fijne structuur perfect uit voor vloerkleden met specifieke patronen en details.
Weer of geen weer
Een van de unieke eigenschappen van wol is dat het niet-uit-te-houden warmte of juist de-tenen-vriezen-eraf-kou kan reguleren. Door een wollen vloerkleed op je vloer neer te leggen, ben je altijd verzekerd van een aangenaam temperatuurtje onder je voeten. Naast deze temperatuur regulerende functie is wol uitermate sterk. In eerste instantie is de functie van wol natuurlijk om het schaap te beschermen tegen invloeden van buiten. Maar ook in het tweede leven is wol bestand tegen een stootje. Zo zijn de vezels waaruit wol bestaat zó sterk in elkaar verweven, dat je ze bijna niet meer uit elkaar kunt trekken. Vuil krijgt dan ook bijna geen ruimte om zich tussen de vezels te nestelen. Kortom; het materiaal dat afkomstig is van de lieve, pluizige beestjes in de wei (die overigens bijzonder veel overeenkomsten hebben met het schapenkapsel van Madonna eind jaren ’80), is niet te onderschatten. Oersterk, waterafstotend, temperatuur regulerend en bovendien enorm knuffelbaar. Eigenschappen die maken dat wol uitermate geschikt is voor de productie van wollen vloerkleden.
+ Oersterk
+ Waterafstotend
+ Temperatuur regulerend
+ Zacht
+ Vuil gaat niet in de vezels zitten
+ Moeilijk ontvlambaar
+ Zelfreinigend
- Kan gedurende het zelfreinigingsproces gaan pluizen
- Kan door de elasticiteit tijdelijk vorm verliezen
Een andere speler op het gebied van natuurlijke materialen in de vloerkledenwereld, is jute. Dit materiaal wordt gemaakt van solide draden die gesponnen worden uit lange, plantaardige vezels. Deze vezels zijn afkomstig van planten die groeien in warme en vochtige streken, zoals India of Bangladesh. Na ongeveer vier maanden worden de stengels van de planten afgehakt, waarna deze in lange stroken worden gesneden. Vervolgens worden de stroken in de zon gelegd, zodat ze zich vol kunnen zuigen met vitamine D. Hierna zijn de stroken klaar om geweven te worden tot bijvoorbeeld jute vloerkleden, zodat jij het zonnetje in huis kunt halen. Deze pure manier van produceren zorgt ervoor dat jute een erg duurzaam én milieuvriendelijk materiaal is.
Jute is ruig en krachtig
In tegenstelling tot deze vriendelijkheid, is de look van jute juist ruig en authentiek. De karakteristieke goudbruine kleur zorgt voor een bepaalde stoerheid die op een subtiele manier in elke inrichting past. Deze fermheid gaat ook met een ontzettende kracht gepaard. Doordat de stroken strak in elkaar worden gevlochten, is dit materiaal niet kapot te krijgen. Het onderhoud is daarom ook zeer gemakkelijk. Gewoon de stofzuiger eroverheen en je hoeft niet bang te zijn dat je het tapijt beschadigd. Dat is ja bonita! In het begin van de vorige eeuw werd jute vooral gebruikt als verpakkingsmateriaal. Veel etenswaren, zoals onder andere suiker en cacoa werden in jutezakken verscheept, omdat jute sterk, herbruikbaar en lucht doorlatend is.
+ Oersterk
+ Gemakkelijk in onderhoud
+ Duurzaam
+ Biologisch afbreekbaar
+ Ventilerend
+ Gemakkelijk te combineren
- Kan niet goed tegen te veel vocht
Katoen. Het is misschien wel de meest bekende plantaardige vezel waar talloze producten van worden gemaakt. Al duizenden jaren geleden werden deze vezels overal ter wereld gebruikt voor de productie van doeken die op hun beurt weer verschillende doeleinden hadden. Katoen is afkomstig van de katoenplant die voornamelijk in tropische en subtropische gebieden groeit. Wanneer de bloemen van deze plant uitgebloeid zijn, blijven er bolletjes over waarin zaden zitten verwerkt. Wanneer die zaadjes lang genoeg in de bolletjes zitten, gaan ze haartjes ontwikkelen. Als er teveel zaadjes met haar in de bolletjes zitten, knappen deze open en heb je een bolletje katoen. Vroeger werden deze bolletjes met de hand geplukt, tegenwoordig zijn hier gelukkig machines voor. Van de opengeklapte bolletjes worden garen en draden gesponnen, die uiteindelijk resulteren in een zacht, dun en ventilerend textiel. Hiervan worden de uiteindelijke eindproducten geweven. Katoen wordt veelal gebruikt voor de productie van kleding, maar ook voor artikelen als handdoeken, tafellakens, gordijnen, theedoeken- en dus katoenen vloerkleden.
Het fijne aan katoen is dat je het in alle denkbare kleuren kan verven of bedrukken. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden om te spelen met structuren en patronen, waardoor vloerkleden zo kunstzinnig en origineel mogelijk gemaakt kunnen worden. Verder zijn katoenen vloerkleden lekker luchtig en zijn ze gemakkelijk, mits ze niet te groot zijn, te wassen in de wasmachine. Klinkt als ‘music’ in de oren toch?
+ Licht en luchtig
+ Ruime keuze uit kleuren, patronen en structuren
+ Dun, maar sterk
+ Plantaardige vezels
- Kleuren kunnen vervagen
Een nieuwkomer in de wereld van vloerkleden zijn de synthetische tapijten. Steeds vaker sieren vloerkleden gemaakt van kunstmatige materialen onze Hollandse vloeren. Deze kunstmatige vloerkleden worden tegenwoordig op zo’n manier gemaakt, dat je geen verschil ziet met traditioneel geweven vloerkleden. Synthetische vloerkleden worden vaak geproduceerd van polyester, polyamide -ook wel nylon genoemd- en/of polypropyleen. Een zeer gewaardeerde eigenschap van deze stoffen is dat ze wel een tijdje meegaan. Ze verkleuren niet en behouden lange tijd hun vorm. Wanneer je investeert in een synthetisch vloerkleed, weet je dat je er een tijdje niet vanaf zult komen. Ze zeggen weleens ‘onkruid vergaat niet’. Ook synthetische stoffen zullen, net als Madonna, zelden vroegtijdig het toneel verlaten.
+ Kleurvast
+ Vormvast
+ Gemakkelijk schoon te houden
+ In verhouding goedkoper
- Kunststof
Het soort materiaal vloerkleed is bepalend voor veel mensen, waar er een onderscheid kan worden gemaakt tussen natuurlijke materialen en niet natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen komen rechtstreeks uit de natuur. Neem bijvoorbeeld de jute vloerkleden, die voortkomen vanuit een plant. Hetzelfde geldt voor katoen. Natuurlijke vloerkleden voegen iets extra toe aan jouw huis. Dit komt doordat de natuur goed voor ons kan zijn. Bij wol merken wij dat een wollen vloerkleed een antibacterieel effect heeft.
Naast natuurlijke vloerkleden kun je ook denken aan een dierlijk tintje. Net genoemd jute en katoen komen van een plant, maar wol van de schaap. Zo zijn er ook schapenvachten, die positief werken voor in ons interieur. Deze schapenvachten staan bekend om hun super zachte uiterlijk, waardoor je een schapenvacht goed kunt gebruiken als kussen om tegen aan te leunen, maar ook als vloerkleed om op te lopen. Naast schapenvachten zijn er ook vloerkleden van leer. Deze leren vloerkleden komen van de koeienhuid en staan strak op de vloer.
Kortom: verdiep je, voordat je een vloerkleed koopt, ook in de voor- en nadelen van het materiaal want het vinden van een passende grondstof, is the power of a Good-buy.
Neem contact op met onze klantenservice